Nemocnica Poprad otvorila nové pracovisko extrakorporálneho litotriptora a nové lôžkové urologické oddelenie

Nemocnica Poprad, a.s. zareagovala na absenciu zdravotnej starostlivosti urologického typu v spádovej oblasti okresov Poprad a Kežmarok s približne 170 tisíc obyvateľmi, kde doteraz nebolo k dispozícii moderné urologické pracovisko poskytujúce všetky modality zdravotnej starostlivosti v odbore urológia.

Urologické oddelenie sa tak stalo najmladším z oddelení Nemocnice Poprad, a.s. V roku 2008 ho začal budovať MUDr. Erik Chorvát s jednou zdravotnou sestrou. Od poskytovania ambulantnej zdravotnej starostlivosti postupne prešli na jednodňovú a tiež ústavnú zdravotnú starostlivosť. Urologické oddelenie fungovalo doteraz v rámci chirurgického oddelenia, so šiestimi lôžkami na dvoch izbách. Urologické operácie sa vykonávali v priestoroch chirurgických operačných sál. Dnešným dňom otvára nemocnica nové lôžkové priestory urologického oddelenia na 1. poschodí lôžkovej časti. Zrekonštruované oddelenie poskytuje 19 lôžok. V rámci toho sú pacientom k dispozícii 3 nadštandardné jednoposteľové izby a tiež izba pre detských pacientov so sprievodom pre max. 4 osoby. V súčasnosti oddelenie disponuje dostatočným personálnym vybavením.

Náklady na prístrojové vybavenie do roku 2013 predstavovali 300 tisíc Eur. V tomto období oddelenie disponovalo prístrojmi ako USG prístroj BK Medical Pro Focus, ultrazvukový litotriptor, laserový litotriptor Dornier Medilas H SOLVO/URO PULSE, endoskopická veža Olympus s kompletným vybavením pre endourológiu.

„Dôležitým medzníkom nielen pre urologické oddelenie sa stal rok 2012, kedy sme v Nemocnici Poprad, a.s. otvorili nové Oddelenie centrálnych operačných sál, kde má medzi desiatimi operačnými sálami svoju vlastnú sálu aj urológia“, vysvetľuje riaditeľ Nemocnice Poprad, a.s. MUDr. Jozef Tekáč, MPH. V roku 2013 zaznamenala popradská nemocnica v odbore urológia 266 hospitalizácií, 195 operácií, operovanosť predstavovala 73,31%, v režime jednodňovej zdravotnej starostlivosti vykonali 323 výkonov.

Ako výsledok nedávnych investícií pribudol na oddelení USG prístroj Siemens Acuson, extrakorporálny litotriptor Sonolith i-sys a do konca roka by malo poskytovať služby ešte nové urologické RTG pracovisko s urologickým RTG prístrojom Siemens Omnia.

Pre extrakorporálny litotriptor Sonolith i-sys sme na 2. poschodí polikliniky vytvorili samostatné pracovisko. Prístroj je určený na na rozbíjanie močových kameňov a rozšíri škálu liečebných metód urologickej ambulancie umiestnenej na 1. poschodí polikliniky. Litotriptor bude rovnako slúžiť pacientom hospitalizovaným na zrekonštruovanom urologickom oddelení, hovorí primár urologického oddelenia, MUDr. Erik Chorvát.

Stavebná rekonštrukcia urologického oddelenia vrátane diagnostických pracovísk predstavuje sumu 194 759 Eur s DPH. Do prístrojového vybavenia vo výške 1 318 998 Eur s DPH financovala Nemocnica Poprad, a.s. z vlastných zdrojov.

Ďalšou víziou urologického oddelenia je podľa slov primára MUDr. Erika Chorváta poskytnúť pacientom z regiónu kvalitnú urologickú starostlivosť 24 hodín denne, 7 dní v týždni a tiež rozvoj urologických laparoskopických operácií.

IMG_2198a