Popradská nemocnica zaviedla najmodernejší spôsob miniinvazívnych operácií pruhov v slabinách u detí

Nemocnica Poprad, a. s., zaviedla najmodernejší spôsob miniinvazívneho riešenia pruhov v slabinách u detí. Lekári chirurgického oddelenia odoperovali týmto spôsobom 10 detských pacientov. Ide o výkon bez nutnosti otvárania prednej steny brušnej, naopak len pomocou dvoch, resp. troch 3-mm vpichov na prednej stene brušnej. Deti sú schopné po prebudení z krátkej narkózy prakticky plnej aktivity a to plnohodnotne už na druhý deň. Veľmi krátky, šetrný a efektný výkon bez recidív a bez veľkých jaziev v triesle!

„Štatisticky v 30% prípadoch má dieťa skrytý pruh aj v druhej slabine. Ten sa pri klinickom vyšetrení ešte neodhalí, avšak pri laparoskopii sme schopní tento pruh odhaliť okamžite a zároveň je možné ho hneď zoperovať. Dieťa sa takto vyhne ďalšej operácii v budúcnosti. Toto sa potvrdilo aj v našom súbore operácií u troch pacientov.“, hovorí zástupca primára Chirurgického oddelenia s JIS Nemocnice Poprad, a. s., MUDr. Tomáš Vnenčák.

Nateraz poslednej z týchto detských operácií sa počas svojho pobytu na Slovensku zúčastnil aj Doc. MUDr. Salmai Turial, prednosta Kliniky detskej chirurgie v nemeckom Wiesbadene, ktorý pri tejto operácií MUDr. Tomášovi Vnenčákovi asistoval. Lekár, ktorý svoje medicínske vzdelanie získal na Slovensku, a v súčasnosti sa na nemeckej klinike špecializuje na detskú chirurgiu, práve takýchto laparoskopických operácií zrealizoval už viac ako 2000.  Doc. Turial si s popradskými kolegami vymenil skúsenosti a ocenil ich kroky vedúce k rozvoju tohto najmodernejšieho spôsobu liečby hernií u detských pacientov na Slovensku.