Neurologické oddelenie s JIS

História

História neurologického oddelenia sa začala roku 1967 kedy bolo založené neurologické oddelenie v bývalej budove polikliniky vo Svite. Oddelenie bolo funkčnou jednotkou NsP v Poprade. Malo 30 lôžok a pôsobili v ňom dvaja lekári. Prvým primárom oddelenia bol MUDr. Ján Štefanka, ktorý mal hlavnú zásluhu na založení neurológie v našom regióne.
V roku 1974 sa celé oddelenie presťahovalo do priestorov novej nemocnice v Poprade. Presťahovaním oddelenia do priestorov novej nemocnice na 4. poschodie sa zlepšilo poskytovanie konziliárnych vyšetrení a tiež diagnostika v spolupráci s biochemickým, hematologickým a RTG oddelením.
Od roku 1993 bol primárom neurologického oddelenia MUDr. Anton Roth. Od 1.7.2009 do 31.12.2023 bola primárkou neurologického oddelenia MUDr. Ľubica Snopeková. Od 1.1.2024 funkciu primára oddelenia vykonáva MUDr. Veronika Kleinová  .
Veľkým prínosom pre diagnostiku neurologických ochorení bolo zakúpenie CT prístroja v roku 1991 a magnetickej rezonancie v roku 2006.

Oddelenie je členené do troch ošetrovacích jednotiek, tieto majú spolu 48 lôžok. Mužská časť má 18 lôžok, ženská 24 lôžok, 1 izba je nadštandardná jednolôžková, treťou súčasťou je cerebrálna jednotka intenzívnej starostlivosti s 5 lôžkami. Jednotka intenzívnej starostlivosti má 5 lôžok. Je určená pre nepretržité a intenzívne sledovanie chorých hlavne s náhlymi cerebrovaskulárnymi ochoreniami, mozgovými nádormi, epileptickými záchvatmi a inými vážnymi neurologickými ochoreniami, ktoré vyžadujú intenzívnu starostlivosť.
Neurologické oddelenie v Poprade poskytuje ústavnú starostlivosť, diagnostiku a liečbu pacientov, ktorých nemožno liečiť ambulantne. Prevádzka je zabezpečená pre celú spádovú oblasť pre región Poprad a Kežmarok. Do činnosti patrí poskytovanie odborných konziliárnych služieb v rámci nemocnice Poprad, Kežmarok a Tatranských liečebných ústavov.
V súčasnosti sú zriadené pri neurologickom oddelení ambulancie – neurologická, elektromyografická/ vyšetrenie EMG a EP/, neurofyziologická /USG + EEG/ a príjmová neurologická ambulancia.