EURÓPSKY ANTIBIOTICKÝ DEŇ (EAAD) – DODRŽUJME SPRÁVNE POUŽÍVANIE ANTIBIOTÍK AJ POČAS PANDÉMIE COVID-19

Cieľom tejto aktivity Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) je napomôcť rozumnému zaobchádzaniu s antibiotikami a upozorniť na riziká spojené s ich nevhodným užívaním. Európsky antibiotický deň je organizovaný s podporou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a je partnerským projektom Svetového týždňa antibiotického porozumenia (WAAW) 16. až 22. novembra 2020.

Štúdie ukazujú, že až polovica indikovaných antibiotík je nesprávna a propagácia pravidiel vysvetľujúcich zaobchádzanie s antibiotikami môže významne prispieť k obmedzeniu spotreby antibiotík. 

“Kampaň zdôrazňuje, že antibiotiká nie sú účinné pre liečbu vírusových infekčných ochorení a ani v čase pandémie COVID-19 by sme nemali zabúdať na antibiotickú rezistenciu,” hovorí Dr. Srdan Matić, predstaviteľ WHO v ČR, a dodáva: “Tohtoročná kampaň pod témou Jedno zdravie apeluje na spoluzodpovednosť a spoluprácu sektorov zdravotníctva a poľnohospodárstva pre zachovanie účinnosti antibiotík.” 

Antibiotická rezistencia je schopnosť baktérií odolať pôsobeniu antibiotiká. Antibiotická rezistencia výrazne obmedzuje počet antibiotík dostupných pre liečbu radu bakteriálnych infekčných chorôb. Pred objavením antibiotík bola úmrtnosť na bakteriálne ochorenia, ako je zápal pľúc alebo pooperačná infekcia, bežná. Od objavu a používanie antibiotík sa stále viac baktérií, ktoré boli pôvodne voči antibiotikám citlivé, stáva rezistentné. Vzhľadom na to, že rezistencia voči antibiotikám naďalej rastie a súčasne bolo v posledných rokoch na trh uvedené len niekoľko nových antibiotík, je rezistencia voči antibiotikám teraz hlavnou hrozbou pre verejné zdravie.

Iba 70 rokov po zavedení antibiotík čelíme možnosti, že v budúcnosti nebudeme mať účinné lieky na bakteriálne infekcie. “Bez antibiotík by sme sa vrátili do “predantibiotickej éry”, kedy neboli možné transplantácie orgánov, chemoterapia pri liečbe rakoviny, intenzívna starostlivosť a ďalšie lekárske výkony “, hovorí za SZÚ doc. Helena Žemličková, PhD., vedúca Národného referenčného laboratória pre antibiotiká. Rezistencia voči antibiotikám je jav viazaný na rozsah a spôsob, akým sa antibiotiká používajú, a nevhodné používanie antibiotík je hlavným stimulom nárastu antibiotickej rezistencie. Antibiotiká by sa preto nemali používať pri liečbe vírusových ochorení ako napríklad nádcha, chrípka alebo COVID-19.

Pridajte sa ku kampani aj vy. Čo robíte na podporu zachovania účinnosti antibiotík? Zdieľajte svoje skúsenosti a postrehy.

Zdroj: http://szu.cz/uploads/documents/NAP/EAAD_2020/TZ_WHO_SZU_WAAW_2020.pdf