STRÁŽNI ANJELI Z PREŠOVA V POPRADSKEJ NEMOCNICI

OZ Strážni anjeli Prešov podporilo Nemocnicu Poprad. Pediatrickému oddeleniu s JIS venovalo v rámci svojho programu pomoci špeciálny nábytok na mieru do izby na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Príbeh prešovského OZ je spojený so zážitkom jeho zakladateľky, ktorá sa po osobnej skúsenosti s viacerými JIS a ARO oddeleniami rozhodla pomáhať a spríjemňovať život deťom aj v náročných situáciách počas liečby v nemocniciach. „Príbeh mamičky, ktorá sa rozhodla takýmto spôsobom pomáhať, ma veľmi dojal a naplnil obdivom voči láske, sile a odhodlaniu rodiča,“ uviedla primárka pediatrického oddelenia s JIS Beáta Šoltýsová, ktorá sa detským pacientom venuje celý profesijný život.  

Občianske združenie Strážni anjeli Prešov sa rozhodlo oddeleniu venovať vstavanú skriňu do izby slúžiacej detskej Jednotke intenzívnej starostlivosti. Nábytok v sebe ukryl stôl aj televízor, ponúkol množstvo úložného priestoru pre malého pacienta i jeho sprievod a zároveň ukryl to, čo nemusí byť na očiach – najmä zdravotnícke prístroje a materiál, ktorý neraz vzbudzuje najmä u najmenších pacientov obavy. Pre rodičov prichádzajúcich na hospitalizáciu s malými pacientmi pomáha  doplnkové materiálno-priestorové vybavenie izieb jednoduchšie a príjemnejšie zvládnuť pobyt v zdravotníckom zariadení. 

 

OZ strážni anjeli Prešov založila mamka, ktorá si prešla jednu krátku, ale veľmi intenzívnu púť po slovenských JIS a ARO oddeleniach a na základe tejto vlastnej skúsenosti zistila, že nie je oddelenie ako oddelenie. Zistila, že to, čo je na niektorých oddeleniach samozrejmosť je niekde inde luxus. Povedala si, že s tým niečo urobí, nakoľko to dodnes nikto neurobil a rodičom aj ich deťom je potrebné pomáhať a spríjemňovať život nielen vtedy, keď prichádzajú na tento svet, ale aj keď majú ťažké nádielky od osudu.