APLIKÁCIA 3. DÁVKY mRNA VAKCÍNY – AKTUALIZÁCIA

Ministerstvo zdravotníctva pripravilo  a aktualizovalo príslušné usmernenie k aplikácii dodatočnej tretej dávky mRNA vakcíny, ktoré sa v zmenách dotkne najmä aplikácie posilňovacej (booster) dávky pre občanov SR.

Booster dávku je možné podať kompletne zaočkovanej osobe vo veku od 18 rokov najskôr o 3 mesiace po podaní poslednej dávky základnej dvojdávkovej očkovacej schémy.  Aj osobám, ktoré okrem absolvovania základnej vakcinačnej schémy následne prekonali COVID-19, alebo im boli podané monoklonálne protilátky, je možné podať booster dávku tiež po 3 mesiacoch buď od prekonania ochorenia alebo po podaní monoklonálnych protilátok.

Posilňovaciu booster dávku kompletne zaočkovanej osobe jednodávkovou vakcínou je možné podať už po 2 mesiacoch.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský: „Umožnenie skrátenia intervalu medzi podaním posilňovacej dávky je ďalším výrazným krokom k záchrane zdravia a životov občanov, a to najmä v čase, keď sa očakáva výrazný nástup ďalšej mutácie koronavírusu – omikronu. Slovensko sa tak pripojilo k ostatným krajinám sveta, kde tento interval na základe relevantných vedeckých štúdií už skrátili.“