VĎAKA EUROFONDOM VZNIKLA V POPRADE JEDNA Z NAJMODERNEJŠÍCH SLOVENSKÝCH PÔRODNÍC

Mamičkám, ktoré plánujú svoje bábätká priviesť na svet v popradskej nemocnici je k dispozícii nová pôrodnica. Keďže prestavba bola súčasťou veľkej rekonštrukcie niekoľkých oddelení, ktorých stavebné práce na seba nadväzovali, presun zo starých do nových priestorov sa uskutočnil doslova „z večera na ráno“ a pár hodín po presunutí kompletného materiálno-technického zabezpečenia sa prvé bábätká narodili už v nových pôrodných boxoch.

V porovnaní so 70-tymi rokmi, keď bolo gynekologicko-pôrodnícke oddelenie v nemocnici otvorené, sa mamičky i personál dočkali veľkej zmeny. „Na 10. poschodí vznikli nové pôrodné boxy s vlastným sociálnym zariadením, gynekologická operačná sála, ambulancie súvisiace s príjmom pacientky na pôrod či na operačný zákrok, kompletné zázemie a samozrejme ambulancia pre novorodencov, kde sa novorodenecké sestry spolu s neonatológom okamžite po narodení postarajú o novorodenca,“ uviedol primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia MUDr. Marián Raučina. 

Na rekonštrukciu pôrodnice bola naviazaná hneď ďalšia – keďže všetky výťahy v lôžkovej časti nemocnice premávajú len po 9. poschodie, bola nevyhnutná výstavba dvoch výťahov, ktoré mamičky vyvezú až na 10. poschodie. A len o poschodie nižšie, na 9. poschodí,  sa nachádza aj nová Jednotka resuscitačnej starostlivosti o novorodenca.