Patologická anatómia

História

Patologické oddelenie – oddelenie, ktoré nielen u laikov, ale často i u odbornej verejnosti vyvoláva zmiešané pocity. Pocity spojené s pojmami ako „smrť” a „pitva”, o ktorých neradi hovoríme, dokonca na ne radšej ani nemyslíme, keď nemusíme… I preto nás, zamestnancov tohto oddelenia, mnohí ľudia považujú za čudákov, iní nás “obdivujú” a sú aj takí, ktorí z nás majú hrôzu. Po „priznaní sa” k nášmu povolaniu sa stretávame s rôznymi kurióznymi reakciami (a pritom sme obyčajní ľudia s bežnými radosťami a starosťami dnešného človeka). To všetko je ale výsledkom skreslených predstáv o práci na patológii. Preto Vám veľmi radi priblížime prácu na patologickom oddelení a pomôžeme Vám pochopiť jej nesporný význam a prínos pre život a zdravie takmer každého človeka.

Mnohých z Vás už patológ vyšetroval a Vy to ani len netušíte! Možno ste si niekedy nechali chirurgicky odstrániť „materské znamienko”, možno Vám odstránili hrčku z prsníka, alebo ste podstúpili operáciu „slepého čreva”. A určite mnohé z Vás absolvovali preventívnu prehliadku u gynekológa a on Vám urobil ster z krčka maternice. Vy ste sa možno v duchu pýtali: „Bude to v poriadku? Nemám náhodou nádor? Nebude zhubný?”

A Vašu vzorku tkaniva zatiaľ vyšetroval patológ…

Práve o tom naša práca je – podávame Vám ucelenú informáciu o tom, čo „zlé” a čo „dobré” obsahovala zaslaná vzorka. Náš výsledok sa tak stáva dôležitým odrazovým mostíkom pre voľbu ďalšej terapie, alebo Vás uistí a upokojí: Je to v poriadku, nemusíte sa ničoho obávať.

Bezprostredná história patologického oddelenia Nemocnice Poprad a.s. za začína písať v roku 1963. V tomto roku bolo v nevyužitých miestnostiach nemocnice v Spišskej Sobote zriadené patologicko-anatomické oddelenie a v areáli pitevňa. Oddelenie spolupracovalo s Ústavom pre lekársku fyziku Univerzity Palackého v Olomouci a s Onkologickým ústavom v Prahe na štátnom výskume. V roku 1963 bolo pitvaných 126 tiel a vykonaných 149 bioptických vyšetrení. O rok neskôr to už bolo 187 pitiev a 1 424 bioptických vyšetrení.

V roku 1971 bola otvorená nová poliklinika a v roku 1974 nemocnica II. typu v Poprade so 699 lôžkami. Otvorenie novej nemocnice v roku 1974 umožnilo v ďalších rokoch vybudovanie diferencovanej zdravotnej starostlivosti zriadením jednotiek intenzívnej starostlivosti.

Výrazne sa zlepšila úroveň pooperačnej starostlivosti na operačných odboroch.
Súbežne s rozvojom lôžkovej časti sa začali budovať oddelenia spoločných vyšetrovacích zložiek vrátane oddelenia patologickej anatómie s prevádzkou nekroptickou, bioptickou a cytologickou.
Len pre ilustráciu – keď v roku 1963 bolo na patologicko anatomickom oddelení vykonaných 149 bioptických vyšetrení, v roku 2000 už vyše 8 000 a v súčasnej dobe dosahujeme do 15 000 vyšetrení ročne s perspektívou ďalšieho nárastu počtu vyšetrení. V roku 2006 nastal výrazný rozvoj cytologického laboratória, kde celkový počet cytologických vyšetrení presiahol 10 000 hranicu.

Dôležitým medzníkom histórie patologického oddelenia je vznik Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) 1.1.2005, kedy sa odčlenila nekroptická (pitevná) časť, ktorá v súčasnosti spadá do jeho kompetencie, to znamená, že pitvy vykonávajú lekári zamestaní v ÚDZS. Patologické oddelenie bolo následne presťahované do súčasných priestorov Nemocnice Poprad, a.s.

K 31.1.2023 pracujú na oddelení PAO 4 lekári , 2 laboranti s VŠ 2.stupňa, 2 laboranti VŠ 1.stupňa, 2 laboranti SZV – so špecializáciou,
3 laboranti SZV, 1 dokumentačná pracovníčka , 2 sanitárky , 1 upratovačka.