Oddelenie vnútorného lekárstva s JIS-metabolickou

ERCP VYŠETRENIE

Popradská nemocnica od júna 2017 realizuje  nový typ endoskopického vyšetrenia. ERCP alebo endoskopická retrográdna cholangiopankreatikografia (ERCP) je kombinovaná endoskopická a rádiodiagnostická metóda na zobrazenie žlčových ciest a vývodu podžalúdkovej žľazy. Vyšetrenie má účel diagnostický – zisťuje sa chorobný proces žlčových ciest a podžalúdkovej žľazy a predovšetkým liečebný – odstraňujú sa kamene zo žlčových ciest, rozširujú sa zúženia žlčových alebo pankreatických ciest, zavádza sa drenážna rúrka na odtok žlče a podobne. Vďaka tejto metóde je mnohokrát pacient ušetrený od operácie.

Odborným garantom, ktorý v Poprade vykonáva ERCP vyšetrenia, je Prof. Jan Martínek, MD, PhD. z prestížneho pracoviska IKEM v Prahe (Transplantcentrum, Klinika hepatogastroenterologie). Pod jeho vedením pracuje MUDr. Ján Mikloš, atestovaný gastroenterológ z Oddelenia vnútorného lekárstva s JIS metabolickou Nemocnice Poprad, a.s.

Aby si pacient dokázal čo najlepšie predstaviť o čo ide, treba vysvetliť, že táto vyšetrovacia a liečebná metóda je tak trochu podobná gastroskopii. Princípom metódy je zavedenie ohybného endoskopu s bočnou optikou cez ústa, hltan, pažerák, žalúdok do tenkého čreva. V dvanástniku lekár nájde spoločné ústie žlčových ciest a vývodu podžalúdkovej žľazy. Do neho vstriekne kontrastnú látku. Keď sa kontrastná látka dostane do žlčových ciest alebo vývodu podžalúdkovej žľazy, cesty krásne spriehľadní, čo lekár sleduje na monitore. Pri vyšetrení je možné z vyšetrovaných orgánov odobrať bezbolestne kúsok tkaniva na histologické vyšetrenie. V snahe o zabezpečenie komfortu pacienta ERCP vyšetrenia na našom pracovisku realizujeme v celkovej anestéze. Preto je nutné, aby si pacient pred vyšetrením zabezpečil interné a anestéziologické predoperačné vyšetrenia cestou svojho obvodného lekára a následne špecialistov.

“Asi jedna z najdôležitejších funkcií, ktoré umožňuje endoskopický prístroj je tá, že vďaka nemu je možné zavádzanie rôznych pracovných nástrojov – klieští, košíkov, drénov – vďaka ktorým sa dá vykonať množstvo liečebných zákrokov.”, uviedol MUDr. Ján Mikloš z Oddelenia vnútorného lekárstva s JIS metabolickou.

Po výkone je pacient adekvátne odmonitorovaný.

Na ERCP vyšetrenie môžu pacientov objednávať odosielajúci lekári na telefónnom čísle gastroenterologickej ambulancie Nemocnice Poprad: 052/7125 361 v čase od 13.00 do 15.30. Na vyšetrenie je nutné zabezpečiť: KO, Quick, APTT, KS a kvôli celkovej anestéze aj vykonanie interného a anestéziologického predoperačného vyšetrenia.